Wetenschap niet te vertrouwen, zo toont ook flop-studie bijengif Science..

Een door het NRC Damesblad ge-hypete studie van Ben Woodcock in Science zou bewijzen dat ‘de’ bijensterfte door bestrijdings-middelen uit de neo-nicotinoidengroep veroorzaakt werd. Die studie blijkt vals te zijn.

Ecoloog Paul Driessen schrijft hoe de onderzoekers een wetenschappelijke doodzonde bedreven genaamd ‘kersenplukken’: ze kozen alleen de gevallen die in hun straatje pasten, en negeerden de bewijzen van het tegendeel die veel omvangrijker waren.

De studie was nota bene gefinancierd door de makers van Neo-Nicotinoiden, Syngenta en Bayer, en zo kwam ook de fout aan het licht. Want die bedrijven beschikten wel over de complete data-sets. Terwijl de auteurs in Science besloten alle data te negeren, die niet in het persbericht pasten dat de wereld over ging.

Zoals Driessen beschrijft:

Most glaring, as dramatically presented in a chart that’s included in each of the reviews just cited, there were far more data sets than suggested by the Scíence article. In fact, there were 258 separate honeybee statistical data analyses. Of the 258, a solid 238 found no effects on bees from neonics! Seven found beneficíal effects from neonics! Just nine found harmful impacts, and four had insufficient data.

Het grootste deel van bijensterfte ligt in handen van de imker, die kolonies tegen Varroamijt moet behandelen

Lees dat nog eens goed. Bij 92 procent van de datasets was GEEN effect te bespeuren van het gewraakte bestrijdingsmiddel op bijen. En 7 datasets toonden zelfs GUNSTIGE effecten. De auteurs in Science legden het vergrootglas op slechts NEGEN data-sets, dus slechts 3,4 procent van de datasets die in hun straatje pasten.

Dus er waren veel meer data beschikbaar dan de auteurs in hun Science-artikel presenteerden. En toch kwam dit langs de door mensen zo gelauwerde ‘peer review’ van Science. En Science is het blad van de American Academy of Science, een journal met de hoogste ‘impact-factor’ voor academici. Als je daar in komt, is je carriere gezekerd, en dan nemen ook alle populaire media het over. Want Science is, of beter, WAS, een autoriteit.

Zie verder op Interessante Tijden

Door | 2017-07-12T19:17:54+00:00 12 juli 2017|6 Reacties

6 Reacties

 1. dwk 12 juli 2017 om 21:02- Antwoorden

  Uitgemaakt worden voor de Pier Vellinga van de bijen-spiegelstijging, dat is voor een snel groeiende groep burgers nou niet echt echt een pre.

 2. Bert Pijnse van der Aa 12 juli 2017 om 21:35- Antwoorden

  Als het over neo-nicotinoiden gaat moet ik helaas ook altijd even reageren en in dit geval ook vanwege de titel . Vandaag las ik in de Vk nog een bericht van jullie grote vriend Ehrlich, die de oorzaak van de collaps van de aarde toedicht aan de te grote hoeveelheid mensen en derhalve wellicht ook aan een te groot aandeel daarvan dat zich onterecht wetenschapper noemt. Ik ben maar een heel gewone jongen met een MTs opleiding die onlangs keek naar de uitzendingen van National Geographic over Newton en ook Einstein. Dát zijn voor mij wetenschappers. Niet verzamelaars van gegevens, want daar bewijs je niet zoiets als de zwaartekracht mee. Iets wat Newton deed in de 16 e eeuw toen alleen het echte denkwerk ertoe ded en er uberhaupt nog iets te ondekken viel, want wetenschappers van nu surfen allemaal op de formules die zij produceerden. Ze konden ook nog de bewijzen erbij leveren. Waanzinnig knap voor die tijd. Zoals de stelling van Einstein dat licht 7 graden afbuigt door de aantrekkingskracht van de Zon. Kom daar maar’s om bij den moderne ‘wetenschapper’ . Die ontkent met droge ogen hun wetten en vertelt ons dat we makkelijk van de wind kunnen leven .
  Neo-nicotinoiden zijn verboden door de EU, behalve voor Finland, want daar was de nationale bandenfabriek op de fles gegaan en nu zou daar Koolzaad gaan worden geteelt om de economie weer aan de praat te krijgen. Daarvan kon biodiesel worden geproduceerd en dat kwam weer goed van pas in hun programma om de EU klimaatneutraal te maken in het jaar 2- duizend en vijftig. Helaas mislukte de oogst omdat ze geen neo-nicotinoiden hadden mogen gebruiken omdat die verboden waren . Dus er werd maar een uitzondering gemaakt voor Finland . Leest toch nooit iemand iets over dachten ze . Een ander verhaal wil dat de bijen niet uitsterven door genoemde viezigheid overigens, maar door de elektromagnetische straling die apparaten afscheiden die de voormalige bandenfabriek daarna ging maken : Nokia.

  • Scheffer 12 juli 2017 om 21:53- Antwoorden

   Van der Aa probeer je (interessante) relaas eens te onderbouwen met een paar betrouwbare verwijzingen / linkjes aub?!

 3. Bert Pijnse van der Aa 12 juli 2017 om 22:20- Antwoorden

  @ scheffer , om te beginnen hier dan een . Een bericht uit 2015. http://www.boerderij.nl/Akkerbouw/Nieuws/2015/2/Finland-laat-neonicotinoiden-toe-wegens-noodgeval-1706247W/
  In mijn netwerk kende ik iemand in Nl die ook graag biodiesel wilde produceren, maar voordurend werd dwarsgezeten door de overheid. Althans volgens zijn lezing. Misschien leest deze persoon het wel en kan dan eens haarfijn uitleggen hoe het werkelijk zit. ( Ik ben bang van niet :- )

 4. Bert Pijnse van der Aa 12 juli 2017 om 22:27- Antwoorden

  @ scheffer ea. nadat ik de bijdrage had gepost en nog even de link wilde controleren, was de info afgeblokt. U kunt zelf info vinden over dit onderwerp, maar hier nog een. (0 % van de oogst ging verloren, staat er. http://www.vilt.be/meer-insecticiden-nodig-om-koolzaad-te-beschermen

 5. henkie 13 juli 2017 om 01:53- Antwoorden

  Beste Rypke,
  een goed onderwerp, waarover veel meer en veel kritischer geschreven zou moeten worden. Het is een absolute schande dat neonicotinoiden verboden zijn. Het zijn buitengewoon effectieve middelen tegen diverse luizen, rupsen van diverse pluimage. Grijpen aan op de signaaltransductie van het zenuwstelsel van het insect. Maar ja, chemisch…….en dan komen de domoren uit de kast en willen alles wat chemisch is verbieden. Suiker is chemisch, zout ook, je hele lijf functioneert bij de gratie van chemie. Sukkels! Ik zelf mis een middel als Admire elke dag in de zorg voor mijn planten. Nu moet ik elke week langs mijn planten lopen om te kijken of er bladluis,wolluis, of nog erger wortelluis op zit. Het is slecht voor de planten om ze elke keer uit de pot te kloppen en te kijken of er niks tussen de wortels zit te sabbelen. Domheid en bijgeloof heersen weer. We zijn in de tweede middeleeuwen beland. Tijd voor een tweede Renaissance. met vriendelijke groet, gekke henkie.

Geef een reactie