De AfD begon destijds als een ‘professorenpartij’ met een Europa-kritische inslag. Zoals bij vele jonge partijen vond er een heftige interne machtsstrijd plaats, waarbij uiteindelijk de stroming met sterk rechtse opvattingen de overhand kreeg. Dat ligt gevoelig, zowel in Duitsland als in de buurlanden. Dat is de reden dat deze partij in de meeste Duitse media steevast als ‘rechts-populistisch’ wordt aangeduid. Desondanks, of misschien wel daardoor, lukte het de partij de kiesdrempel te halen. De partij kwam met een aanzienlijk smaldeel van 93 parlementariërs (12,6% van de stemmen) in de Bondsdag. Maar de voormalige charismatische partijleidster, Frauke Petry, distantieerde zich van de nieuwe koers en besloot – in een politieke coup de théâtre – op de laatste moment als onafhankelijk lid in de Bondsdag zitting te nemen.

Het is op dit moment niet duidelijk of de onaangename trekjes van de AfD in de toekomst een grote rol zullen gaan spelen in de Duitse politiek. Hoe het ook zij, het mag ons er niet van weerhouden kennis te nemen van de verstandige elementen in het programma van deze partij. De AfD is rabiaat tegenstander van de deïndustrialisering van Duitsland als gevolg van de Energiewende. In het licht van de nauwe economische betrekkingen tussen Nederland en Duitsland is een dergelijke opstelling ook in het Nederlandse belang.

Een korte samenvatting daarvan is te vinden in de interventie van het AfD-parlementslid Karsten Hilse in de Bondsdag, die insloeg als een bom. Een dergelijk geluid had nog nooit in de Bondsdag geklonken. Zijn voordracht werd herhaaldelijk door schampere opmerkingen van de Groenen en luid applaus van zijn collega’s onderbroken, hetgeen, voor zover mij bekend, ook geen alledaagse gebeurtenis is in de Bondsdag.

https://youtu.be/GUkXv5ejEyQ

Een vitale democratie in actie!

Lees verder hier.

Naschrift

Er is een nieuwe video geplaatst op Climategate.nl TV:

Webinar, climate change and policy

A webinar about complexity, climate change and policy. Conny Dorrestijn moderates this session.
Guests are Marcel Crok, Lex Hoogduin and Kees de Lange. November 20, 2017 – 17.00 CET.
Bron: glocomnet.com