De recente paniekerige publicatie in Nature over het versneld afsmelten van de Zuidpool was natuurlijk weer koren op de molen van de klimaatalarmisten. En de NPO zou de NPO niet zijn als ze daar niet gretig op zouden inspringen.

Met een van onheil bezwangerde blik uittte de glacioloog en weerman Peter Kuipers Munneke in het praatprogramma van Eva Jinek vorige week zijn bezorgdheid over de laatste ontwikkelingen. Afgelopen zaterdag (zie hier) rapporteerde Jeroen Hetzler uitvoerig deze nieuwe aflevering van de klimaatagitpropsoap.

Het is gebruikelijk in dit soort situaties dat de geroutineerde presentatrice, Eva Jinek, haar gesprekspartners met kritische vraagjes bestookt. Nee dus! Geparalyseerd door de nakende vloedgolf van vermeende klimaatellende beperkte zij zich deze keer overwegend tot luisteren.

Peter Kuipers Munneke.

Het is opvallend dat 80 auteurs tekenden voor de recente publicatie in Nature over de resultaten van het nieuwe onderzoek. Daarmee kreeg deze publicatie weer eens het karakter van een manifest. Zulks in sterk contrast met bijvoorbeeld de relativiteitstheorie, die maar één auteur kende: Albert Einstein.

Je kunt er tegenwoordig vergif op innemen dat elke keer dat het klimaatalarmisme een nieuwe impuls krijgt, kritische onderzoekers binnen de kortste keren daarop reageren. Zo ook deze keer.

Zo heeft NASA-onderzoeker Jay Zwally een publicatie aangekondigd, waarin hij stelling neemt tegen het recente Nature-artikel.

Onder de titel, ‘Upcoming Research Will Buck The ‘Consensus’ And Show Antarctica Is Still Gaining Ice’, schreef Michael Bastasch daarover het volgende.

Is Antarctica melting or is it gaining ice? A recent paper claims Antarctica’s net ice loss has dramatically increased in recent years, but forthcoming research will challenge that claim.

Jay Zwally.

NASA glaciologist Jay Zwally first challenged the “consensus” on Antarctica in 2015 when he published a paper showing ice sheet growth in eastern Antarctica outweighed the losses in the western ice sheet.

Zwally will again challenge the prevailing narrative of how global warming is affecting the South Pole. Zwally said his new study will show, once again, the eastern Antarctic ice sheet is gaining enough ice to offset losses in the west.

Much like in 2015, Zwally’s upcoming study will run up against the so-called “consensus,” including a paper published by a team of 80 scientists in the journal Nature on Wednesday. The paper estimates that Antarctic is losing, on net, more than 200 gigatons of ice a year, adding 0.02 inches to annual sea level rise.

“Basically, we agree about West Antarctica,” Zwally told The Daily Caller News Foundation. “East Antarctica is still gaining mass. That’s where we disagree.”

Reported ice melt mostly driven by instability in the western Antarctic ice sheet, which is being eaten away from below by warm ocean water. Scientists tend to agree ice loss has increased in western Antarctica and the Antarctic Peninsula has increased.

Measurements of the eastern ice sheet, however, are subject to high levels of uncertainty. That’s where disagreements are.

Lees verder hier.

Zie ook hier.