Trouwe lezers zullen zich ongetwijfeld nog de tranentrekkende reportage herinneren van de expeditie van Bernice Notenboom naar Spitsbergen (Svalbard) met een gezelschap Nederlandse CEO’s om met eigen ogen het smelten van de Noordpool te beleven. Het was een traumatische ervaring.

Zie hier en hier.

Maar de kou is weer teruggekeerd.

Onder de titel, ‘Zweedse passagiersboot vast in het ijs op Svalbard, 16 passagiers opgepikt door helikopter’, schreef Vidar Bjørkli in Noorse Folkebladet.

Een klein Zweeds passagiersschip is op een expeditie naar Svalbard vastgelopen in het ijs ten zuidwesten van de Hinlopen-straat. Een reddingshelikopter uit Svalbard heeft de 16 passagiers aan boord geëvacueerd. De helikopter is op weg terug naar Longyearbyen.

De kapitein van M/S Malmö heeft Kustradio Noord en het Chief Rescue Centre Noord-Noorwegen om drie uur ’s middags op de hoogte gebracht met het verzoek om de passagiers te evacueren. Toen het schip met het ijs en de oceaanstroming op het punt stond om naar in een ondiepte bij Rønnbeckøyane te drijven.

De bemanning van zeven koppen blijft aan boord om te proberen de boot los te krijgen. De verwachting is dat het ijs vanavond enigszins zal barsten, schrijft het Chief Rescue Center in een persbericht. De kapitein hoopt dan de boot op eigen kracht naar open water te kunnen varen. Er is weinig wind in het gebied maar door sneeuwbuien reikt het zicht niet verder dan 200 meter.

De passagiers zijn opgevangen in een lokaal reddingscentrum in Longyearbyen.

Tja, tijdens het reisje met Bernice was het toch aangenamer. De les die daaruit kan worden getrokken, is dat men het juiste moment dient te kiezen om de alarmistische opwarmingsboodschap over te brengen.

 

 

Naschrift

Wanneer komt nu toch die verschrikkelijke opwarming?