Susan Crockford.

Een gastbijdrage van Cyril Wentzel.

Er is geen groter klimaaticoon dan de ijsbeer. Wie herinnert zich niet de beelden, verspreid door National Geographic, van een uitgemergelde ijsbeer die letterlijk op zijn laatste benen liep. De gevolgen van klimaatverandering, aldus het tijdschrift. Een claim die later herroepen werd.

Of meer recent, in de Netflix documentaire Our Planet, waar de dramatische stem van Richard Attenborough ons voorspiegelt dat van de rotsen stortende walrussen de nieuwe klimaatslachtoffers zijn? We vermoeden hyperbool of zelfs pure misleiding, maar wie gaat als een detective achter de feiten aan zodat de makers ter verantwoording geroepen kunnen worden?

In zulke gevallen is de Canadese zoöloog Susan Crockford er als de kippen bij om de noodzakelijke factcheck te doen. Op haar populaire blog schreef ze honderden stukken over het lot van de ijsbeer. Volgens haar gaat het helemaal niet zo slecht met de ijsbeer en staat de populatie er uitstekend voor. Dit tot grote ergernis van een aantal bekende ijsberenonderzoekers die haar de afgelopen jaren hard hebben aangevallen om haar standpunten.

Crockford had ook een onbetaalde aanstelling bij de University of Victoria (die haar toegang gaf tot de wetenschappelijke literatuur en haar in staat stelde om vanuit de universiteit lezingen te geven) maar die aanstelling is dit jaar zonder reden opgezegd.

Susan Crockford is een sprekend voorbeeld van een integere en dappere onderzoekster, met wie wij heel blij moeten zijn. Zou zij kwalificeren voor de “kamikaze-trofee” die Peter Ridd bij de koraallezing voorstelde? Gegeven het feit dat zelfs Peter Ridd zelf hier niet voor in aanmerking kwam, wellicht niet helemaal (aanvraag voor deze trofee dient immers te geschieden vóór het ontslag), maar dat maakt haar verdienstelijkheid voor de wetenschap er zeker niet minder om.

Crockford is van 15 t/m 20 november op uitnodiging van Stichting CLINTEL en Stichting De Groene Rekenkamer te gast in Nederland en zal verschillende lezingen geven.

Op zondag 17 november organiseren CLINTEL en de Groene Rekenkamer een lezing van Crockford in Blijdorp. Bezoek aan de dierentuin – en het ijsberenverblijf – is inbegrepen. De lezing vindt plaats in de spectaculaire Haaienzaal en wordt op film vastgelegd, terwijl ook Simon Rozendaal van de partij is als speciale gast.

Op zaterdagavond de 16e organiseert Young Clintel in Almere een evenement in “college tour” opzet.

Op dinsdag 19e zal een groep van 120 leerlingen een mini-college krijgen op Lyceum Ypenburg in Den Haag.

Vanwege de vereiste toezeggingen is het verzoek om zo snel mogelijk aan te melden. Mis het niet!

Meer informatie en kaartverkoop hier

en voor Almere hier (precieze locatie kan/zal wijzigen).