modellenfabriek clintel en climategate.nl reynier pronk COVID-19 Houtige biomassa is uit Het gasverbod lijkt te verdwijnen

Graph: John Christy.

Een bijdrage van Reynier Pronk.

Als er érgens kijk op de toekomst te vinden zou moeten zijn, dan is het wel bij project-managers. Immers, projecten spelen zich altijd af in de toekomst, evenals de (op te leveren) ‘producten’, de beoogde effecten en de baten.

Maar, net als overal, tasten ook projectorganisaties voortdurend in het duister, want de toekomst is en blijft een terra incognita; een gebied waar nog nooit een mens voet heeft gezet, of ooit zal zetten. Ook al proberen we met 2000 datacenters aan rekenkracht inzicht af te dwingen; het zal nooit lukken.

Dus moeten we het doen met inschattingen en prognoses, gebaseerd op de door ons zelf bij elkaar geschraapte data en zelfbedachte en gewogen aannames. Daar is niets op tegen, tót dat men heilig gaat geloven dat modellen, feiten opleveren in plaats van ‘what if’ verkenningen.

Een treffend voorbeeld is het weerbeeld van deze zomer. Daarvan werd beweerd dat dit ‘mogelijk de heetste en droogste zomer ooit’ zou worden (bron). En toen werd het juist koeler, begon het wekenlang te regenen en moest weer elke avond de haard worden aangezet. Bijna de helft van die ‘kurkdroge zomer’ is al voorbij.

Wie heeft kunnen voorzien dat we getroffen zouden worden door COVID-19? Enkele maanden geleden hadden wij het nog over de wet op de gezichts-bedekkende kleding (bron), nu is een (gezichtsbedekkend) mondkapje verplicht in het openbaar vervoer.

Wij zijn nog maar net begonnen aan het potdicht maken van onze huizen of er komt een nieuwe RIVM-richtlijn om juist goed te ventileren.

Zojuist hoor ik op de radio dat de prognose van de wereldbevolking door de VN is gecorrigeerd van 11 miljard naar 9,5 miljard in 2100. Een hele opluchting. Maar ja, ándere prognoses geven weer aan dat meer dan de helft ervan ouder dan 100 jaar zal worden. Dan is het ook nog eens > 2ºC warmer op de planeet, met mogelijk fatale gevolgen. De modellenfabriek draait op volle toeren!

Het ‘project’ Energietransitie (dat maar geen project wil worden) is geheel gebaseerd op voorspellingen; scenario’s die zich mogelijk ergens in de verre toekomst zullen afspelen. Hoewel het toekomstig klimaat veel moeilijker te voorspellen is dan het weer, wordt er rotsvast geloofd dat de aardatmosfeer opwarmt met > 2ºC met fatale gevolgen.

Júist als je dit allemaal als feit accepteert, zou zo’n project extra zorgvuldig moeten worden voorbereid, opgetuigd en uitgevoerd, met daarbij ingebouwd de mogelijkheid om tijdig te kunnen reageren op nieuwe inzichten en ontwikkelingen.

Dat gebeurt niet, want een dergelijke manier van denken is politici vreemd. Hun speelveld is: besluiten nemen, wetten maken, meerderheden organiseren, doorzetten en afdwingen zonder ‘back-out’ en implementeren via het ‘verdeel en heers’ model (RES).

Niet actuele ontwikkelingen in het klimaat is hun maatstaf, maar de hoeveelheid gereduceerde CO2.

Alsof het belangrijker is om te meten op asfalt-verbruik dan in de voortgang bij het aanleggen van een snelweg én of die snelweg überhaupt nog wel nodig is.

Een zegen voor de mensheid of een helse machine?

Eerder is op Climategate.nl gewezen op het belang van nauwkeurige apparatuur bij de meting van de aardatmosfeer. Als er geen computers waren geweest, had niemand in de gaten gehad dat de aardatmosfeer een klein beetje is opgewarmd in de afgelopen 150 jaar.

De computer heeft vele zegeningen gebracht. Vrijwel alle productieprocessen zijn door de inzet hiervan enorm verbeterd. Wij zijn productiever geworden dan ooit voor mogelijk werd gehouden en wij kennen inmiddels tal van nieuwe toepassingen die zonder computers onmogelijk zouden zijn geweest.

Vrijwel elk apparaat is tegenwoordig feitelijk een computer. Met uw mobiele telefoon heeft u meer rekenkracht in handen dan een heel datacenter van drie verdiepingen in pakweg 1980.

Maar er is ook een gitzwarte kant.

Sociale Media zetten jonge mensen aan om hun gezichten en lichamen te verminken door cosmetische ingrepen in een (vaak vergeefse) poging op hun rolmodellen te lijken. Prachtige jonge lichamen veranderen in wandelende kladblokken, door het blindelings volgen van zwaar getatoeëerde idolen.

Ook hebben (a)sociale media de heksenjacht naar de 21e eeuw teruggehaald (de ‘cancelcultuur’, bron) evenals de slavernij en de beeldenstorm (BLM) en de inquisitie (trial by media, ontslag en uitsluiting). Daar weet men bij Clintel en Climategate.nl alles van. Zelfs Michael Moore zit inmiddels in het strafbankje.

Op de site ‘Klimaatveranda’ wordt uitgelegd dat ‘wetenschappers’ niet meer hoeven te reageren op ‘deskundige-ondeskundigen’ (bron). Daaronder vallen kennelijk niet alleen leken, maar ook wetenschappers die verbannen zijn omdat zij het waagden zelf na te denken. Waar kennen wij dit toch van?

Moderne datacenters mogen weliswaar van de 21ste eeuw zijn, de geest van vele gebruikers zweeft nog ergens in de vroege middeleeuwen. Emotie domineert het gezonde verstand en brengt het laagste in de mens naar boven.

Op dit moment zijn er EU-wetten in voorbereiding tegen desinformatie. Kijk naar dit filmpje en huiver… bron . Als dit doorzet, dan kan dit het einde zijn van elke vorm van kritisch, onafhankelijk denken. Welke mening er straks mag worden verkondigd is dan in handen van overheden. Vaarwel Clintel en Climategate.nl. Dan zijn de heropvoedingskampen nooit meer ver weg. China is dichterbij dan je denkt.

Met diezelfde rekenkracht hebben wetenschappers zich dus massaal gestort op het modelleren van de toekomst en lijkt het wel of ze afscheid hebben genomen van geconstateerde feiten. Die worden desnoods aan de ‘heilig verklaarde’ modellen aangepast. Helaas blijkt dit niet beperkt te zijn gebleven tot de klimaatwetenschap, maar ook op vele andere terreinen is men naar hartenlust aan het modelleren geslagen.

De overheid laat zich bijvoorbeeld adviseren door tal van instituten, waaronder: het CPB, het SCP, het CBS, het PBL, de SER de WRR, het RIVM en tal van andere, waaronder commerciële adviesorganen. Al deze instituten gebruiken modellen om in de toekomst te kijken. Veelal stapelen ze modellen van het ene instituut op die van het andere, met als gevolg dat elke aanname in de volgende stap tot feit wordt verklaard en vervolgens weer doorwerkt in opvolgende modellen.

De vraag is of die ‘voorspel-fabrieken’ het beter doen dan hun voorgangers, de astrologen, koffiedik- en piskijkers, profeten en helderzienden, die vroeger koningen moesten adviseren. Zij werden tenminste nog een kopje kleiner gemaakt als hun voorspellingen niet uitkwamen.

Het verschil met nu is: de huidige voorspellingen komen, met de snelheid van het licht uit de computer. Dan zal het wel goed zijn, toch? Gaarne introduceer ik een nieuw begrip:

Data-wichelarij.

Ik neem aan dat dit geen verdere toelichting behoeft. Overigens is het wel de bedoeling dat die wichelarij maar één kant op wijst. Op tegenspraak zit men écht niet te wachten.

Wat waren wij enthousiast over die almaar toenemende rekenkracht. Het internet zou ons bij elkaar hebben moeten brengen. Het tegendeel is helaas waar gebleken.

Project zonder regels

Eerder gaf ik al aan dat als de Energietransitie geen project is, dat er ook geen project-eigenaar is en geen projectleider, geen businesscase, geen doelstellingen, geen risico-analyse, geen ‘deliverables’, geen plan en geen tevoren bepaalde go/no go-beslismomenten.

Wat er ook ontbreekt zijn SPELREGELS.

Stel je een voetbalwedstrijd voor zonder spelregels. Dat zou een leuke ‘MontyPython’-sketch opleveren:

Als de thuisploeg achterstaat, komen er een paar mannetjes het veld op om hun doel weg te halen. Er zijn opeens twee ballen in het spel en er worden meer spelers in het veld gebracht dan de gebruikelijke elf. Als het dan nog niet lukt om te scoren, krijgen alle tegenstanders een rode kaart en worden van het veld verwijderd.

Het klimaatproject ziet er ongeveer ook zo uit. Alle tegenstanders dienen te worden genegeerd en/of monddood gemaakt (bron)  en elke verwarde geest die dingen roept die binnen het alarmistische straatje past, wordt omarmd (bron en bron). Ja hoor, Columbus veroorzaakte de kleine ijstijd. Tuurlijk! Heb je je groene pilletje al genomen?

Goed nieuws

Dat is er ook! Het kon niet uitblijven.

  1. Houtige biomassa is uit. De kosten blijven natuurlijk gewoon doorlopen. Uw ODE is dit jaar weer met 50% gestegen.

  2. Het gasverbod lijkt te verdwijnen via de achterdeur nu ook mevrouw Minnesma voor het eerst roept wat ze altijd al heeft geroepen: Biomassa? Bah; dan maar liever aardgas. (Lees deze zin s.v.p. nog een keer…). Nu Biomassa lijkt te verdwijnen, wordt waterstof het nieuwe mantra. Tot men er achter komt dat je dat moet fabriceren en dat het ook nog eens veel minder energie oplevert dan aardgas.

  3. modellenfabriek clintel en climategate.nl reynier pronk COVID-19 Houtige biomassa is uit Het gasverbod lijkt te verdwijnen

    Reynier Pronk.

    Nieuwe EV’s hebben nog steeds een veel te kleine actieradius en een te lange oplaadtijd. Dat dit na al die jaren nog steeds niet is opgelost betekent m.i. dat het niet echt op te lossen valt. EV’s blijken nu ook nog spontaan in brand te kunnen vliegen (bron), bijvoorbeeld in parkeergarages. Zij moesten worden ondergedompeld in een watertank om de brand onder controle te krijgen.

  4. De enorme hoeveelheid windparken en zonneweiden maken van Nederland één groot industrieterrein (bron). Dat is geen nieuws, behalve dat dit ook uit de laatste officiële rapporten blijkt. Alleen politici met een acute doodswens zullen deze boodschap voorafgaand aan de verkiezingen, aan het volk willen presenteren.

Het lijkt er op dat de wal bezig is het schip te keren. Dat is goed nieuws, maar de enorme bedragen die reeds verkwist zijn, en nog verkwist zullen worden, hadden veel beter besteed kunnen worden aan iets anders. En het ergste is: dit was allemaal gemakkelijk te voorkomen geweest.