Explosief nieuws: De VN geeft toe dat de emissiereducties in de ‘oorlog tegen klimaatverandering’ zinloos waren. Uitstoot van kooldioxide ...

Afbeelding: Anthony Watts.

Net als de mythische Sisyphus die een kei een heuvel op probeert te duwen, zijn de pogingen om de wereldwijde uitstoot van kooldioxide te verminderen een oefening in nutteloosheid.

Auteur: Anthony Watts.

Vertaling: Martien de Wit.

Uit een persbericht van de World Meteorological Organization (WMO) met de titel, ‘Kooldioxideniveaus blijven op recordniveaus, ondanks COVID-19 lockdown, komt deze verklaring over de effecten van kooldioxidevermindering (CO2) tijdens de COVID-19 lockdown:

“Voorlopige schattingen wijzen op een vermindering van de jaarlijkse wereldwijde uitstoot tussen 4,2% en 7,5%. Op wereldschaal zal een emissiereductie op dit niveau niet leiden tot een daling van de atmosferische CO2. De hoeveelheid CO2 zal blijven stijgen, zij het in een iets lager tempo (0,08-0,23 ppm per jaar). Dit valt ruim binnen de 1 ppm natuurlijke variabiliteit tussen de jaren. Dit betekent dat op korte termijn het effect [op de CO2-reductie] van de COVID-19-maatregelen niet kan worden onderscheiden van de natuurlijke variabiliteit …“.

Laat dit even bezinken: De WMO geeft toe dat vermindering van de uitstoot van kooldioxide geen effect heeft op het klimaat dat te onderscheiden is van de natuurlijke variabiliteit.

De WMO erkent dat er na onze wereldwijde economische lockdown, waar de CO2-uitstoot van reizen, industrie en energieopwekking allemaal werd beperkt, geen meetbaar verschil was in de wereldwijde atmosferische CO2-niveaus. Nul, niks, nada.

Natuurlijk wisten we dit al en schreven we erover op Climate at a Glance: Coronavirus Impact op CO2 niveaus. Een analyse door klimaatwetenschapper Dr. Roy Spencer toonde aan dat ondanks de instortende economieën en de grote bezuinigingen op het gebied van reizen, industrie en energieopwekking, klimaatwetenschappers nog geen enkele aanwijzing hebben gevonden voor een daling van de atmosferische CO2-niveaus.

De curve bleef ondanks de lockdown in een opwaartse richting gaan, zoals te zien is in de onderstaande grafiek van Dr. Spencer:

Explosief nieuws: De VN geeft toe dat de emissiereducties in de ‘oorlog tegen klimaatverandering’ zinloos waren. Uitstoot van kooldioxide ...

Kunt u zich voorstellen welke extreme wereldwijde economische lockdown er nodig zou zijn om de atmosferische CO2-curve af te vlakken? Geen enkel land of volk zou de draconische reducties kunnen verdragen die nodig zouden zijn om de opwaartse trend van de wereldwijde CO2-niveaus significant te veranderen.

Klimaatalarmisten hebben herhaaldelijk gesuggereerd dat de COVID-19 lockdown een proef is voor een klimaat-lockdown. Ik vermoed dat ze hoopten dat de CO2-curve op de COVID-19 lockdown zou reageren op een manier die ze konden presenteren als ‘bewijs’ dat een levensvatbare weg naar een drastisch lager CO2-traject binnen handbereik was. Maar het wereldwijde experiment in economische reductie heeft geen enkele verandering van CO2 in de atmosfeer opgeleverd.

Maar nu, met de officiële weging van de WMO, hebben we het bewijs gezien dat het soort extreme bezuinigingen op de levensstijl die klimaatalarmisten voorstellen, totaal geen meetbaar verschil zal maken.

Het is duidelijk dat, ondanks het geloof dat we ‘het wereldwijde klimaat kunnen beheersen door alleen maar onze levensstijl te veranderen’, de aarde onverminderd op haar weg van natuurlijke variabiliteit doorgaat, zonder enige aanwijzing dat de mens die kan beïnvloeden. We hebben al eerder gezegd dat het omkeren van Trump’s Commonsense Climate Policies een nachtmerrie zou zijn voor Amerika, en dat dit tot nu toe de sterkste indicator is, dat economische ellende in naam van ‘het redden van de planeet’ een oefening in nutteloosheid is.

Over Anthony Watts

Anthony Watts is een senior fellow voor milieu en klimaat bij het Heartland Institute. Watts is sinds 1978 voor en achter de camera actief in de weerwereld als on-air-tv-meteoroloog en doet momenteel dagelijks radiovoorspellingen. Hij heeft weergraphic-presentatiesystemen gemaakt voor televisie, gespecialiseerde weerinstrumentatie, en is co-auteur van peer-reviewed artikelen over klimaatkwesties. Hij beheert de meest bekeken website ter wereld over klimaat, de bekroonde website wattsupwiththat.com.

***

Zie hier.

Zie ook hier.