Huizen aardgasvrij maken kost per woning gemiddeld 40.000 euro Zeker de helft van die investering is niet terug te verdienen via energiekosten

Foto Shutterstock.

Een bijdrage van Jeroen Hetzler.

Wederom is een berekening gepubliceerd van de kosten van van het gas af.

Dit schrijft de Telegraaf erover:

Huizen aardgasvrij maken kost per woning gemiddeld 40.000 euro. Dat heeft het Economisch Instituut voor de Bouw berekend. Zeker de helft van die investering is niet terug te verdienen door lagere energiekosten. Het is overigens niet voor het eerst dat EIB-directeur Taco van Hoek waarschuwt voor te veel optimisme over aardgasvrij. Al tijdens de onderhandelingen over het klimaatakkoord onder VVD-coryfee Ed Nijpels waarschuwde Van Hoek dat het dichtdraaien van de gaskraan in Nederlandse gebouwen honderden miljarden euro’s zou gaan kosten. Begin vorig jaar gaf hij het Planbureau voor de Leefomgeving een veeg uit de pan om hun te rooskleurige voorspellingen. „Het PBL gaat ervan uit dat de bouwkosten de komende jaren zullen dalen. Dat is nergens op gebaseerd. En het is historisch nog nooit vertoond”, kritiseerde Van Hoek in de Telegraaf TV-studio. Vorig jaar zomer erkenden eindelijk ook de groene rekenmeesters van het PBL dat het omschakelen naar aardgasvrij voor veel Nederlanders meer kost dan het oplevert.

Bron

Eerder was dat bedrag € 25.000.

Uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) blijkt dat het 190 miljard euro kost om alle huizen in Nederland energieneutraal te maken.

Bron

En er circuleren meer van dergelijke berekeningen :

Uit een eerste raming van Aedes blijkt dat het verduurzamen en gasloos maken van alle 2,1 miljoen sociale huurhuizen in Nederland – vóór 2050 – maar liefst 108 miljard euro gaat kosten. Dat is bijna 52.000 euro per woning. Het geld is nodig om een huis duurzaam te renoveren, af te sluiten van het gas en een nieuwe, duurzame keuken en badkamer te plaatsen.

Bron

Stichting de Groene Rekenkamer kwam op 15 april 2018 met deze berekening:

Het totaalbedrag wordt € 580 miljard conservatief en coulant gerekend (Incl. €44 mrd aan additioneel elektrisch vermogen JH) Wil een warmtepomp overigens goed kunnen werken, dan moet het huis goed geïsoleerd zijn. Kosten tenminste € 6.000. Dubbel glas kost tenminste € 2.500. Je komt al snel aan € 10.000/woning. In 2012 was ca.70% van de woningen voldoende geïsoleerd. Zie hier. Dus nog te isoleren: 7,7 mln. hh x 30% x € 10.000 = € 23 miljard bovenop die €580 miljard = afgerond € 600 miljard.

Ik laat nog de astronomische kosten van de verzwaring van de gehele landelijke elektrische infrastructuur als extra hoogspanningsleidingen, bekabeling etc. buiten beschouwing.

Bron

Het hoogste bedrag kwam van de zijde van CE Delft tijdens een hoorzitting in de TK waarin netverzwaring etc. ook in zijn meegenomen:

Tijdens hoorzitting vandaag in Tweede Kamer (Commissie EZK) bevestigt Ir. Frans Rooijers (directeur CE Delft) de inschatting van de astronomische kosten van de energietransitie. Komende 15 jaar kost dit alleen al minimaal € 800 miljard (50 miljard € per jaar). -dit is dus bij 7,7 miljoen huishoudens ca. € 6.500/hh/jaar JH-

Baudet concludeert dus in de 2de Kamercommissie, dat tot 2030 het klimaatbeleid kostenplaatje nu duidelijk is: In totaal 800 miljard € zijn de totale kosten van de klimaattafel-voorstellen, volgens deze zegsman / onderzoeker namens het CPB / PBL.

Zie FvD verslag.

Het is niet verwonderlijk dat het gasvrij maken te duur en te puriteins wordt genoemd. Men kan ook zeggen dat het een zeer onbezonnen besluit is geweest. Nederland is hiermee dan ook het enige land ter wereld dat een dergelijk besluit heeft genomen.

Professor energietechnologie David Smeulders schudt meewarig het hoofd. Hij is verbaasd dat de reductie van broeikasgassen in gebouwen is verworden tot het doel van volledig aardgasvrije woningen. En het liefst in één klap. Aan de klimaattafels werd aardgas taboe verklaard, huizen verwarmen mocht alleen nog met elektriciteit. „Van een middel maakten we een doel”, zegt de Eindhovense professor. „En waarom? Omdat er te veel puriteinen zijn in Nederland.”

Wat is het effect op de CO2-uitstoot als je een cv-ketel verwijdert en de verwarming overlaat aan een elektrische warmtepomp? „Met een zuinige hr-ketel kom je op zo’n 180 gram CO2 uitstoot per kilowattuur. Maar de warmtepomp trekt stroom uit het stopcontact, opgewekt in elektriciteitscentrales. Dan is de CO2-uitstoot ongeveer 475 gram. De efficiëntie van de warmtepomp moet dat verschil vervolgens goedmaken […] De klimaatwinst is dus beperkt, bedoelt de energieprofessor. En dan is er nog een tweede pijnpunt: de kosten. Voor een overstap naar volledig aardgasvrij moet een bestaande woning bijzonder goed worden geïsoleerd. Anders krijg je het niet warm met een warmtepomp. […] Volgens een inventarisatie van de Volkskrant lukte het tot eind vorig jaar nog maar bij 200 bestaande woningen. Het klimaatakkoord wenst er 1,5 miljoen per 2030.

Bron.

Er zijn nog meer kritische opmerkingen te lezen. Zo ook hier in gasloos, een illusie:

  • Moet alles wijken voor het klimaat? Of is dat slechts één dimensie van een toekomst waarin de mens alle hulpbronnen optimaal benut?
  • Hoe democratisch kan de overgang naar een andere economie gemaakt worden? Kunnen bij deze materie burgers nog wel iets inbrengen, laat staan overtuigd worden? En nu we het daarover hebben, hoeveel Kamerleden, wethouders, ambtenaren en leden van de weldenkende elite begrijpen echt waar het over gaat?

hoogleraar Louise Fresco, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen U&R, in de NRC.

En:

  • Tot slot, er is een soort duurzaamheidsreligie ontstaan waarin rationele argumenten niet meer worden gehoord. Sterker nog: experts zijn niet populair, want die komen maar met nuances en mitsen en maren.

Bron

Het is onmiskenbaar dat dat hele klimaatbeleid (gasloos;; geen kernenergie; elektrisch rijden etc.) steeds meer tot een papieren werkelijkheid aan het verworden is. Het treurige is nog het meest dat waar het allemaal om begonnen is, minder opwarming in 2100, zelfs bij grote gezamenlijke internationale inspanningen volgens Parijs 2015, nauwelijks tot niet meetbaar zal zijn.

Huizen aardgasvrij maken kost per woning gemiddeld 40.000 euro Zeker de helft van die investering is niet terug te verdienen via energiekosten

Jeroen Hetzler.

Daarom is deze presentatie van Pieter Omtzigt bijzonder interessant. Hij beschrijft vlijmscherp de toenemende gevaren van het groepsdenken voor onze hele maatschappij en voor iedereen persoonlijk. Ook het nutteloze en onbetaalbare klimaatbeleid is onderdeel gemaakt van die papieren werkelijkheid die het groepsdenken heeft gecreëerd. Inderdaad: modellen regeren Den Haag …en plunderen ons particuliere vermogen.

Zie hier.

Ceterum censeo Legem Climae delendam esse.

(Overigens ben ik van mening dat de klimaatwet moet worden vernietigd).