Milieudefensie voert kamikaze aanval uit de energietransitie: een orgie van verspilling, uitputting en milieu-vervuiling bedrijf Shell Co2

Semmickfoto/Shutterstock.

Een gastbijdrage van Bert Pijnse van der Aa.

Woensdag 26 mei zal in geschiedenisboeken worden vermeld als de dag van een geslaagde Kamikaze aanval van Milieudefensie op de belangrijkste pijler van de economie: het bedrijf Shell, dat als een van de grootst bedrijven ter wereld de basisgrondstof voor het functioneren van de economie levert. (Sinds de uitvinding van de stoommachine is de economie voor 100 % gebaseerd op het verbranden van fossiele brandstoffen.)

Normaal gesproken zou het een zwarte dag zijn geweest, maar in dit geval aanleiding voor euforie in de media. ’s Avonds zagen we Donald Pols, de directeur van Milieudefensie, die de aanval had uitgevoerd, als een kind zo blij bij Mariëlle van Nieuwsuur, die zelf ook heel blij was, vertellen over de vergezichten van elektrische palen door het gehele land. En dat ie binnenkort ook Tata Steel zou gaan aanpakken. Mariëlle glunderde bij het horen daarvan, want gisteravond nog had ze de Directeur van Tata Steel aan de tand gevoeld over dat smeerbedrijf van hem en vermanend toegesproken.

In ieder geval was de aanslag een succes in die zin dat de mindset van de Nederlandse bevolking was bijgewerkt tot de notie dat op termijn bedrijven als Shell zouden verdwijnen. En dat was precies de opzet geweest van de operatie kamikaze piloot. In werkelijkheid namelijk was het doel geweest de nieuwe economische orde verder uit te rollen en de burgers op voorhand kritiek uit de handen slaan: ‘u heeft toen stilzwijgend toestemming gegeven met het protest tegen Shell ‘ zal men de kritiek pareren.

In werkelijkheid werkt Shell, als Corporate bedrijf – volgens de richtlijnen van de VN –  allang aan de omvorming tot groen bedrijf. Sterker, het bevindt zich in de frontlinie daarvan. Onlangs nog werd bekend dat Shell betrokken was bij een CCS project. Shell maakt deel uit van de  Shell, Eneco, Mitsibushi, Amazon-deal, waarbij ze, middels VPPA’s – Virtual Power Purchase Agreements – stroom verkoopt van haar windmolenpark in zee, dat door Eneco wordt geëxploiteerd en door Mitsibushi werd gebouwd, aan Amazon – virtueel dan – dat daar vervolgens de CO2 uitstoot mee afkoopt en zo als ‘winst’ in de boeken kan noteren t.b.v. de aandeelhouders. Wisten ze niets van.

Mitsibushi, u weet wel, het bedrijf dat nog niet zolang geleden Eneco kocht van de gemeenten, die het eerst hadden vetgemest door mensen wijs te maken dat Eneco een ‘groen’ bedrijf was. Was ze nooit opgevallen. Shell zit ook in de kopgroep van de wereldwijde waterstofcoalitie met daarin o.a. de havenbedrijven van Amsterdam en Rotterdam, de Gasunie en! Tata Steel. In de afgelopen tijd was hard gewerkt aan het creëren van draagvlak bij de bevolking en inmiddels door Brussel verklaard tot spitzentechnologie en derhalve subsidiabel.

In Groningen hebben ze al 100 miljoen binnen voor een pilot project om het bedje verder te spreiden. Last, but not least, zit Shell in de ontwikkeling van synthetische brandstoffen en ‘bio’ brandstoffen. Samen weer met KLM en o.a. Richard Branson en Al Gore om mogelijk te maken dat reizigers CO2 neutraal kunnen vliegen. Als 1 liter CO2 neutraal is dan ook een paar miljard liter. Ongetwijfeld wordt CO2-neutraal vliegen de toekomst. De meeste mensen weten natuurlijk niet dat daarvoor bossen worden gekapt en zullen kiezen voor CO2 neutraal vliegen op ‘bio’ kerosine.

Dat is een heel andere Shell: een groene Shell. Mogelijk gemaakt met de ‘operatie Kamikaze’. Mensen zullen nog vaak aan Donald Pols terugdenken als ze in de toekomst lezen over bossen die verdwijnen in de tanks van vliegtuigen en de CO2 uitstoot die daardoor juist bleek te stijgen als een gek. Om over het uitroeien van de Oerang Oetang maar niet te spreken. En over de energetische ramp die de waterstof-economie bleek.

Ze dansten weer ’s rond hun gouden kalf, de klimaatgekkies. Ze wilden niet luisteren naar mensen die hen probeerden te vertellen dat ‘hernieuwbare’ energie juist  destructie betekent.

Milieudefensie voert kamikaze aanval uit de energietransitie: een orgie van verspilling, uitputting en milieu-vervuiling bedrijf Shell Co2

Bert Pijnse van der Aa.

Ursula von der Leyen en Frans Timmermans (en Biden) zullen in ieder geval tevreden zijn nu er weer een onomkeerbaar stapje is gezet in de verwezenlijking van hun Green Deal. Ongetwijfeld zullen we binnen niet afzienbare tijd lezen over megadeals van Shell en uiteraard dat de prijzen van brandstoffen stijgen want al die subsidies moeten ergens vandaan komen.

Toevallig dat Brussel precies op deze dag daarover een persbericht deed uitgaan. Voor de juristen tenslotte werd door operatie Kamikaze het pad geplaveid voor nog veel meer rechtszaken in de internationale arena. En ook dát maakte deel uit van het vooropgezette plan. Helaas zal de planeet wederom aan het kortste eind trekken.

***

Uit ‘De LessWatts Post’. Nieuws over de energietransitie: een orgie van verspilling, uitputting en milieu-vervuiling.