Foto Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Dit kent iedereen: er staat ketchup in de koelkast maar de fles is nog voor een kwart gevuld. Je draait de dop eraf, wilt de kostbare tomatensaus uitschenken maar het blijft plakken daaronder in de fles. En dan gaan we schudden en meppen tot inderdaad ineens een grote fluts uit de fles schiet.

Wasmiddelfabrikanten hebben het er maar goed mee. De term is afkomstig van Belgische econoom Ivan van de Cloot en heeft betrekking op een explosie van de prijzen, na een langere periode van lage inflatie.

Deze week hadden we een record te pakken. In geen veertig jaar was de prijsstijging zo hoog. Het CBS wees de prijs van energie als de grote boosdoener aan.

‘Consumentengoederen en -diensten waren in november 5,2 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. De inflatie in november was de hoogste na september 1982. In oktober was de inflatie 3,4 procent. De snelle stijging van de inflatie is vooral toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van gas, elektriciteit, motorbrandstoffen, voeding en kleding.

Elektriciteit was maar liefst een kwart duurder dan vorig jaar, de gasprijs steeg met 50 procent en benzine was in november 31 procent duurder dan een jaar geleden.’

De lagere inkomens zijn de klos volgens CBS-berekeningen: mensen kunnen aan het eind van de maand zomaar een paar tientjes te kort komen. Ook het ontstaan van langdurige schulden hoort bij het trieste beeld.

Omroep Brabant tekende onlangs een aantal schrijnende gevallen op van mensen die het amper meer kunnen bolwerken:

‘De 56-jarige Hanny vertelde donderdag dat ze ’s winters haar verwarming nauwelijks aanzet, omdat ze de kosten niet kan betalen. De thermostaat gaat op maximaal 5 graden, zodat de leidingen niet bevriezen. Ze brengt veel tijd door onder een dekentje en steekt kaarsjes aan, omdat die wat warmte afgeven. “Het ergste is dat ik niemand thuis durf uit te nodigen als het koud is”, bekende ze. “Want dan moet ik het helemaal warm stoken.”

Bron hier.

Van de Cloot:

‘De Europese Centrale Bank gaat er nog steeds van uit dat het een tijdelijk fenomeen is, maar een belangrijke vraag vandaag is of de ECB ook fout kan zijn. Persistente inflatie is een belangrijk risicoscenario.’ (Bron: De Tijd/Vilt.)

Als ketchup eenmaal uit de fles is, krijg je het er moeilijk weer in.

***