Gerrit Hiemstra met collega’s.

Van een onzer correspondenten.

Dat was wel even heel erg schrikken vanochtend toen op de NOS radio weerman Hiemstra met zeer grote zekerheid stelde dat de tocht der tochten er nooit meer zal komen. Dit is een ware ramp voor ons land, beste mensen. Alsof een grote komeet in het IJsselmeer terecht zal komen: tegenhouden kan niet meer. Deel dit bericht a.u.b. voor uw familie, voor uw vrienden. We weten: als Gerrit en zijn weertrawanten het weer voorspellen, het altijd uitkomt!

Daarom is de klap ook zo groot. Dat het vorig jaar kouder (!) was dan het jaar daarvoor en dat in de vorige winter groepen schaatsers de hele tocht wel hebben geschaatst (!) en dat er op plekken in de wereld ook enorme kouderecords zijn, het zijn geen tegenargumenten meer. Alle hoop is, ondanks een koudere trend, weggeslagen. Nooit, nooit, nooit meer klinkt: it giet oan! Hiemstra op zeer wetenschappelijke toon vanochtend: ‘Dat komt vanwege onze manier van leven ’.

Reinier Paping.

Wat moet er vandaag allemaal gebeuren? Alle ijsmeesters, ook de grote instroom die net bezig is de cursus te halen, moeten vandaag worden afgebeld. Diploma-uitreiking geschrapt. Het Elfstedentochtbestuur zal in de namiddag een persconferentie moeten organiseren om er zelf dan maar een eind aan te maken. Wereldnieuws. Ook zal er een inleveractie komen van alle Elfstedenkruisjes, naar verluid kan dat bij de prikstations in uw regio. Nader bericht daarover volgt. De stempelposten zullen bij opbod worden verkocht en de opbrengst gaat naar een schrijnend klimaatgeval ergens in het buitenland.

Ondanks alle rampspoed is er een pluspunt: Elfstedenwinnaar Reinier Paping hoeft het allemaal niet meer aan te horen.

***