Yasmine Fouad.

Van een onzer correspondenten.

De Egyptische Minister van Milieu Yasmine Fouad stelde deze week op de Egyptische vrouwendag dat vrouwen de ‘eerste verdedigingslinie’ zijn in de strijd tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Dit jaar wordt, parallel aan de klimaattop in Egypte de jaarlijkse bijeenkomst van de VN over gendergelijkheid en empowerment van vrouwen gehouden onder het brede thema ‘Gendergelijkheid en de empowerment van alle vrouwen en meisjes in de context van klimaatverandering, beleid en programma’s voor het verminderen van risico’s op het gebied van milieu en rampen.’

Fouad stelt dat vooral vrouwen altijd op zoek zijn naar oplossingen voor problemen van klimaatverandering, waaronder manieren om schoon drinkwater te verkrijgen, beter onderwijs, gezondheid, beter afvalbeheer, naast hun rol in het creëren van brede sociale netwerken ter ondersteuning van de nationale agenda voor klimaatactie. Op de websites van internationale vrouwenorganisaties zien we trotse vrouwen met de schop in de hand, we zien ze bezig met het verpotten van mangrovestruiken, we zien ze op de fiets met kind en jerrycan, we zien vrouwen poserend met indianentooien.

Jennifer Morgan.

Niet alleen zijn vrouwen veel meer dan mannen kwetsbaar voor klimaatverandering zo blijkt uit VN-rapportages, ook is er een hogere vrouwelijke weerbaarheid. VN-rapporten tonen aan dat de toename van het aantal vrouwen in nationale parlementen tot meer strenge klimaatmaatregelen leidt en beduidend lagere CO2-emissies. Ook in de internationale klimaatdiplomatie nemen vrouwen steeds meer het voortouw. De scholiere Greta Thunberg kunnen we, nu zij de jaren des onderscheids heeft bereikt, bijschrijven bij de vrouwelijke klimaatprofessionals. Maar ook de Duitse Minister van Buitenlandse zaken Annalena Baerbock wist Greenpeace-directeur Jennifer Morgan te strikken voor de functie van klimaatgezant.

President Biden heeft op diverse milieu- en klimaatposten vrouwen benoemd die als ‘baanbrekend team vanaf de eerste dag klaar zal zullen zijn om de existentiële dreiging van klimaatverandering het hoofd te bieden’. Ook in andere landen nemen vrouwen steeds belangrijker posities in als het gaat om klimaatverandering.

Zo riep de premier van Estland (v) onlangs op tot meer vrouwelijk leiderschap op het terrein van klimaatverandering.

Yasmine Fouad, die eerst gevraagd was om de Egyptische klimaattop te dit jaar te leiden, werd eind vorig jaar niettemin ondiplomatiek opzij gezet door een man: de Minister van Buitenlandse Zaken van Egypte zit de top voor.

***

Bron hier.

***