Demonstratie Glasgow COP 26. Foto: BBC.

Van een onzer correspondenten.

Bij de komende klimaattop in Egypte, die in november zal worden gehouden in de luxe badplaats Sharm el Sheikh, zijn demonstraties toegestaan.

Dit zei de Egyptische topdiplomaat Wael Aboulmagd deze week tijdens een persbijeenkomst:

‘Er zijn bepaalde regels en wij werken met het secretariaat samen om ervoor te zorgen dat als er mensen zijn die willen protesteren, zij het recht hebben om dat te doen, en dat het op een vreedzame manier gebeurt. Het is goed dat er mensen tegen je schreeuwen – hopelijk geen spullen naar je gooien, maar gewoon tegen je schreeuwen en daar zijn we aan gewend.’

Egypte maakt voor de klimaattop een grote uitzondering, normaal zijn demonstraties die kritiek leveren op overheidsbeleid verboden. Zo werd vorig jaar de prominente activist Alaa Abdel Fattah veroordeeld tot vijf jaar cel omdat hij zich kritisch had uitgelaten over de huidige president Sisi. Al eerder kreeg hij celstraffen.

Amnestie International schrijft over Egypte:

‘De mensenrechtensituatie in Egypte wordt steeds slechter. Egyptische gevangenissen zitten vol vreedzame activisten en critici van de regering. Marteling en mishandeling komen er veel voor. Honderden Egyptenaren zijn veroordeeld tot de doodstraf. Tienduizenden zijn opgesloten omdat ze demonstreerden of omdat ze banden zouden hebben met de politieke oppositie.’

Het is nog onduidelijk of de vrijheid tot demonstratie alleen de badplaats zelf geldt, of dat er ook in andere delen van Egypte mensen de straat op mogen.

Het is vaste prik dat klimaattoppen een breed spectrum van activisten aantrekken, van vrouwenbewegingen, vakbonden, jongerenbewegingen en klimaatactivisten. Bij de vorige top in Glasgow richtte Gretha Thunberg zich nog in woedende bewoordingen op straat richting het establishment van de klimaatdiplomatie. Zoals het er nu dus uitziet, mocht zij tijdens de top weer willen demonstreren, is er zo gelegenheid geschapen voor haar welgemeende ‘Blah, Blah, Blah’ richting internationale klimaatpolitiek en zijn Egyptische gastheer.

***

Bronnen: NOS, Amnestie International, NL-Marketscreener.