Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Omdat het weer kennelijk in weerrecords moet worden beschreven door de weermannen en vrouwen, even bij deze uitzonderlijke warme dagen van nu, terug naar 18 september jongstleden. Voor het eerst werd er zowaar toen een kouderecord gebroken in de zomer. Het werd maximaal maar 13.3 graden en koelde af naar 11.3 graden. Ook drie jaar geleden hadden we een kouderecord op 6 oktober met een maximum van 9.6 graden.

Metronieuws heeft het over ‘Brrrrr…’

Uit de Telegraaf van die historische 18 september j.l.:

‘Dit is best uniek, want we meten sinds 1901 en we zien eigenlijk niet zo vaak een kouderecord. (…) In het oosten van het land was het zondag overigens nòg wat kouder dan elders. Bij het weerstation in Enschede kwam de temperatuur niet boven de 12,1 graden en in Salland was het amper warmer dan 10 graden. ‘Dat is echt wel weer om de verwarming aan te zetten en dat zal de komende tijd steeds vaker voorkomen’, brengt Johnny Willemsen van Weeronline het onvermijdelijke slechte nieuws.’ Het was guur, aldus de krant.

Er viel heel veel regen, wat ook het droogteprobleem verkleinde. AD: ‘Met name is het westen is het erg nat’.

September zou ‘kletsnat’ worden.

Op 18 september was er discussie of de kachel al aan mocht. Metronieuws heeft het over ‘Brrrrr. ‘ RTL meldde dat ‘de winterjassen wel weer nodig waren.’

Damesblad Margriet vroeg zich af of het de hele week zo koud bleef. Nu.nl tekende iets later op:

‘Nee, stel je niet aan, dit koude weer is niet normaal voor eind september.’

Een zachte winter was alsof een gebed werd verhoord, zo schrijft het Nederlands Dagblad op deze 18e september in het jaar AD 2022:

‘De temperatuur daalt de laatste weken snel. Zondag 18 september kwam het kwik niet boven de 13,3 graden. Sinds het begin van de metingen was het op 18 september nog nooit zo koud geweest. Ondertussen stijgt de gasprijs, bij sommige leveranciers tot meer dan vier euro per kubieke meter. Draaien aan de thermostaat is geen gedachteloze beweging meer.’

Natuurlijk zijn er meer warmte-records dan koude-records in de wereld ‘van ooit gemeten dit en ooit gemeten dat’. Later in die week werd het 20 graden, zoals het hoort bij september. Toch werd het daarna weer fors kouder. Wouter van Bernebeek van Weerplaza:

‘We hebben jaren gehad met 25 graden of meer, zelfs in oktober nog. Komende dagen gaan we naar 15 à 16 graden met vrij koude nachten en kans op mist. Dat kan je écht geen nazomer noemen.’

***