Prime Minister Truss. Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

De Britse regering Truss heeft een duidelijke waarschuwing gekregen van de Egyptische gastheer die de komende klimaattop COP27 organiseert. Men beticht de regering Truss van ‘terugtrekking van de wereldwijde klimaatagenda’ omdat men bezorgd is over de toewijding van Truss als het gaat om de netto nul-bijdrage.

De waarschuwing werden nog extra gevoed door berichten dat ze koning Charles III, die was uitgenodigd als ‘zeer speciale gast’, feitelijk heeft verboden om COP27 bij te wonen. Een woordvoerder van Downing Street 10 weigerde verder commentaar te geven op privégesprekken tussen de premier en de koning.

Truss heeft iedereen verrast door meer dan 100 nieuwe licenties voor olie en gas in de Noordzee aan te bieden.

The Guardian:

‘De waarschuwing voorafgaand aan de Cop27-conferentie, die over iets meer dan een maand in Sharm el-Sheikh zal plaatsvinden, aan de gastheer van Cop26, die afgelopen november in Glasgow plaatsvond, is diplomatiek hoogst ongebruikelijk. De gastheren van opeenvolgende Klimaattoppen zijn verantwoordelijk voor een vlotte overdracht van de gesprekken.’

Truss heeft iedereen verrast door meer dan 100 nieuwe licenties voor olie en gas in de Noordzee aan te bieden, het verbod op fracking op te heffen en ook groene belastingen te reduceren. Rond haar kabinet staan de neuzen wat klimaataanpak betreft niet allemaal dezelfde kant op. Zo is de Minister voor Energie Jacob Rees-Mogg voor fracking en zware inzet van fossiele energie, maar de speciale klimaatadviseur Chris Skidmore een uitgesproken tegenstander.

Truss zal mogelijk ook zelf niet aanwezig zijn bij COP27.

Afrika is wakker geworden en we gaan onze natuurlijke hulpbronnen exploiteren.

De komende klimaattop in Egypte heeft te maken met meer klimaat-realistische sentimenten. Afrikaanse landen stellen dat, na de Russische inval in Oekraïne, er een nieuwe markt is voor olie en gas en dat juist westerse landen die vraag aanwakkeren:

‘Afrika is wakker geworden en we gaan onze natuurlijke hulpbronnen exploiteren’,

zei de Oegandese minister van Energie Ruth Nankabirwa Ssentamu.

‘We hebben het over kolen, we hebben het over olie en we hebben het over gas. Op dit moment discrimineren we niet’,

zei Omar Farouk Ibrahim, secretaris-generaal van de African Petroleum Producers’ Organisation tegen Reuters.

In door The Guardian ingezien e-mailverkeer blijkt dat de regering Truss ook koerst op fossiele energie en vaart wil maken met het winnen van schaliegas door op te werpen juridische weerstand te omzeilen.

***