Foto Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg was vrijdag j.l. te gast in het praatprogramma ‘The View’ op de Amerikaanse televisiezender ABC. Ze beweerde hier dat de klimaatbeweging een voorbeeld zou moeten nemen aan historische voorbeelden van burgerlijk verzet. Thunberg:

‘We behandelen de klimaatcrisis als een van de vele politieke problemen, alsof het een bijzaak is. We moeten begrijpen dat het hier een existentiële noodtoestand betreft die reeds nu ontelbaar veel mensen over de hele wereld bedreigt.’

Vrouwenkiesrecht en raciale gelijkheid waren er volgens haar niet gekomen als er niet ‘buiten de wet’ was gehandeld.

Autobanden lek steken moet kunnen.

TU Delft docent en TU Delta-columnist Bob van Vliet heeft ook zo zijn voorkeuren om buiten de wet te gaan als het gaat om klimaatacties:

‘Laatst kreeg ik de vraag wat ik vond van klimaatactivisten die zich aan dingen vastlijmen of verf in de rondte gooien. Goed bezig, antwoordde ik. Sterker, voegde ik eraan toe, ik verbaas me er al een tijdje over dat er niet al lang veel radicalere acties zijn, nu de ernst van het probleem en de kracht van ons collectieve antwoord erop zo sterk uiteenlopen. Zoals bijvoorbeeld acties waarbij mensen ‘s nachts banden van SUV’s leeg laten lopen.‘

Een boek besprekend wat klimaatgewelddadigheid tot thema heeft, schrijft de TU-Delft docent dat de auteur daarvan overtuigend laat zien dat zo’n beetje elke beweging voor fundamentele maatschappelijke vooruitgang – afschaffing van de slavernij, kiesrecht voor vrouwen, de strijd tegen apartheid – voor haar doorbraak afhankelijk was van een gewelddadige tak die op grote schaal eigendom vernielde en infrastructuur aanviel. De onvermijdelijke conclusie uit die geschiedenis is volgens Van Vliet dat de afwezigheid van zo’n tak van de klimaatbeweging een teken is dat we in de verste verte nog niet in de buurt zijn van een serieuze omslag in de status quo.

Ook de oproep van Pakhuis de Zwijger, waaraan een Kamerlid en vooraanstaande jurist hun medewerking hadden toegezegd, wilde vrijen met klimaatgewelddadigheid:

‘Is vreedzaam protest wel genoeg, of zou het gebruik van geweld, dan wel tegen objecten, dan wel tegen personen, heroverwogen moeten worden?’

Bij klimaatactievoerder en student Mert zat al eerder het ongenoegen diep:

‘Ik ben klaar met de discussie over de ’toon’ van de acties. Er gaan kinderen dood aan de klimaatcrisis.’

Lucas Bergkamp.

De avond is afgelast, maar het sentiment sluimert en woekert mogelijk voort. Milieujurist en arts Lucas Bergkamp zegt:

‘Denk niet dit soort retoriek onschadelijk is. Gevoelige individuen kunnen er psychisch van in de war raken en gaan zelfs geweld overwegen. Dit moet stoppen!’

Bronnen: hier, hier en hier.

***