Jan van Friesland.

De zondagse beschouwing van Jan van Friesland.

Het is de vraag of Donald Pols van Milieudefensie op verkiezingsavond weer Sigrid Kaag, immers zijn grote ‘klimaatleider’, publiekelijk toespreekt op video. Bij de vorige verkiezingen jubelde hij mee en zegde haar zijn volledige steun toe door mensen te ‘blijven mobiliseren voor een eerlijk en ambitieus klimaatbeleid’.

Naar eigen zeggen heeft Pols eerder meegeschreven aan de klimaatwet. Het lijkt niet veel te hebben geholpen, want de peilingen zijn voor D’66 slecht. De vroeger naar redelijkheid zoekende aanhang van de partij is door het onophoudelijke groene boe-geroep van D’66-er Tjeerd de Groot op hol geslagen. Misschien is de eco-solidariteit tussen Milieudefensie en D’66 toch niet zo fortuinlijk.

Pols is een liefhebber van vlees en geeft toe dat hij – van geboorte Zuidafrikaan – wat graag een ‘braai’ maakt, een reuzenbarbecue. We schrijven voor u op: met stukken kip, met lappen biefstuk, met varkenskarbonades, met schapenvlees, met lamskotelletten, en inderdaad met authentieke ‘boerewors’. Voor een vegetariër als De Groot moet dit eetfestijn een gruwel zijn. Maar ook qua wereldoriëntatie loopt het denken van D’66 en Donald Pols uiteen. Daar waar het D’66 van Kaag een vurig aanhanger is van het globalisme, slaakt de voormalig actievoerder en Maastrichtse kraker Pols soms deze taal uit:

‘Wij moeten af van het naïeve idee dat een internationale elite die bij elkaar kwam in Parijs ons gaat redden.’

Pols zal wel zwijgen na de komende politieke nederlaag van D’66: hij heeft op deze idus van maart immers nog een zaak te verliezen. Dan is er een zitting in hoger beroep van de door Milieudefensie uitgeroepen ‘klimaatzaak van de eeuw’: het aan banden leggen van Shell als het gaat om CO2 uitstoot met alle maatschappelijke gevolgen van dien.

Die zaak heeft Pols eerder juichend gewonnen. We zien hem nog stralen met de bekende klassieke hoed op, afgedrukt op veel voorpagina’s. Vraag is, in hoger beroep, of klimaatinstituut Clintel argumenten mag inbrengen die aantonen dat zowel de juridische als inhoudelijk wetenschappelijke basis van het eerdere vonnis niet deugt. Dat wordt spannend omdat de mainstream media, met de NOS voorop, de journalistieke verplichting hebben over zo’n belangrijke zaak te berichten. Immers: de belangen van de Nederlandse burger staan op het spel. Zie hier.

De vijftiende maart wordt zo een roerige dag voor Sigrid Kaag, maar ook voor Donald Pols. Want we weten maar al te goed: pas op voor de idus van maart!

***