Flamanville

Van een onzer correspondenten.

Het Franse energieconcern EDF heeft haar nieuwste nucleaire aanwinst voor het eerst geladen met brandstofelementen. De kernreactor Flamanville 3 sluit naar verwachting nog deze zomer aan op het Franse elektriciteitsnet. EDF besloot in oktober 2004 om bij Flamanville, aan de Franse noordwestkust, een derde kernreactor te bouwen. Bij de start van de bouw in 2007 was de verwachting dat de reactor in 2012 in bedrijf zou komen.

 

1600 megawatt atoomstroom: sinds 2019 heeft Frankrijk de ambitie om 6 nieuwe kernreactoren te bouwen.

Verschillende kleine en grote oepsjes, een Japanse kernramp en een wereldwijde pandemie veroorzaakten grote vertragingen en budgetoverschrijdingen. Het oorspronkelijke budget was €3,3 mrd maar in juli 2020 raamde de Franse Rekenkamer de totale kosten op €19,2 mrd. EDF zelf hield het in een update van december 2022 overigens op €13,2 mrd.

Hoe dan ook, voor het eerst sinds 2000 komt dit jaar nieuw nucleair vermogen in gebruik in Frankrijk. Als het meezit, draait Flamanville 3 tot ver voorbij de helft van deze eeuw. De door de nieuwe reactor geproduceerde emissievrije elektriciteit zal omgeslagen over die periode dan prima betaalbaar zijn, en is ook beschikbaar als het windstil en bewolkt is.

Net als Nederland is Frankrijk al jaren van plan om nieuwe bouwprojecten voor kernenergie te starten. Sinds 2019 heeft Frankrijk de ambitie om 6 nieuwe kernreactoren te bouwen. Begin 2024 is die ambitie opgehoogd naar 14 nieuwe reactoren. Net als in Nederland ging het verhogen van de nucleaire ambitie vooralsnog ook in Frankrijk helaas niet gepaard met het concreter maken van de initieel aangekondigde nieuwbouwplannen.

Hieronder een item van Nieuwsuur naar aanleiding van de opgehoogde Nederlandse ambities met kernenergie, met beelden van de vorig jaar geopende Finse kernreactor Olkiluoto 3 die is gebouwd volgens hetzelfde ontwerp als Flamanville 3. Zie hier.

***