Toeren en tanken met Joop den Uyl Bestuursvoorzitter van pensioenfonds ABP Corien Wortmann-Kool kon haar zorgen over het klimaat

Corien Wortmann, ABP.

Van onze COP26-correspondent.

Bestuursvoorzitter van pensioenfonds ABP Corien Wortmann-Kool kon haar zorgen over het klimaat niet meer onder stoelen en banken steken:

‘Ik hoop dat dit signaal van ABP gaat doorwerken op de klimaattop in Glasgow’.

Zij kwam midden in een kleine storm terecht met haar voornemen dan maar Koninklijke Shell (Royal Dutch Shell in het buitenland) buiten de deur te zetten.

Bedrijfshistorici zullen later promoveren op de discussie die moet hebben gewoed binnen de top van het ABP. Het is hier niet de plaats om de m/v kaart te spelen, maar volgens CBS-cijfers zien vrouwen klimaatverandering als aanzienlijk groter probleem dan mannen. En Milieudefensie heeft becijferd dat vrouwen eerder door klimaatverandering worden geraakt dan mannen. Toch is de meerderheid man binnen het APB-bestuur, dus daaraan kan het niet liggen. Zit het mogelijk anders?

Toeren en tanken met Joop den Uyl Bestuursvoorzitter van pensioenfonds ABP Corien Wortmann-Kool kon haar zorgen over het klimaat

Joop den Uyl. Foto; Wikipedia.

Opvallende naam binnen het bestuur is Xander den Uyl, de zoon van premier Joop den Uyl. Zijn stem kan de doorslag hebben gegeven. Zijn vader was immers tweeslachtig over Shell en fossiele verplaatsing. Enerzijds vond Den Uyl dat alle mensen recht hebben op een auto voor de deur, ook de arbeiders. De minister-president:

‘(…) verrukkelijk: je gaat er mee naar het strand, mee naar buiten. We zijn er zelf altijd op uitgegaan. Ook toen we nog maar een volkswagen hadden, die we volpropten.’

Maar anderzijds lag Den Uyl overhoop met bedrijven als Shell tijdens de oliecrisis en kreeg zelfs een waarschuwing van negen topondernemers.

Xander heeft stellig ook plezier gehad in die VW, maar mogelijk ook de pest aan Shell. Je blijft ten slotte een zoon van je vader.

***