onze nieuwe Klimaatminister Dilan Yeşilgöz-Zegerius Ik ga kijken hoe klantvriendelijk het klimaatakkoord straks is.

Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD), Foto: Rijksoverheid.

Van een onzer correspondenten.

Zo zal het gaan: voor de kerst kunt u kennis maken met Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD), onze nieuwe Minister van Klimaat in het volgende kabinet Rutte.

Zij heeft zeer goede politieke papieren. Nu is zij nog demissionair staatssecretaris voor Energie en Klimaat als opvolger van de Volendamse Mona Keijzer (CDA), die politiek aan lager wal raakte.

Hoe valt haar dit ambt dan in de schoot? Zo wellicht: eerder was er de roep om de portefeuilles te verdelen over meer ministers en staatssecretarissen omdat het allemaal veel te zwaar blijkt. Bleekgetrokken bewindslieden vertrokken immers oververmoeid en ziek naar huis. Bij een herverdeling is het meer dan logisch dat Rutte de zaag zet in Energie & Klimaat. Beide beleidsterreinen immers, met hun draconische maatregelen en miljarden opeisende doelen, zullen het grote kloppende hart vormen van nieuw kabinetsbeleid. Dilan Yeşilgöz-Zegerius komt zo in beeld als bewindslied bij het nieuw te vormen ‘Ministerie van Klimaat’. A: als Kamerlid had zij al de ingewikkelde portefeuille met daarin Klimaat; B: ze is nu al staatssecretaris Klimaat; C: ze is vrouw. En D: ze is van Turks-Koerdische komaf en zet zelfs de eigen achternaam voor die van haar man. Tegen deze mix van assets is geen briljante ingenieur met een vlasbaardje opgewassen. Last but not least (E): ze is – geheel in de orthodoxe lijn – een overtuigd opwarmingsbevlogene:

‘Ik ben een optimistisch mens. Het onlangs verschenen IPCC-rapport bevestigt dat we de mondiale temperatuurstijging nog steeds kunnen beperken tot onder de 2 graden aan het eind van deze eeuw. Dat is voor ons allemaal – burgers, overheden en bedrijven – een uitdaging. Het is duidelijk dat de effecten van klimaatverandering met elke verdere opwarming groter worden.’ (Bron: Scope)

Wellicht ook nog even (F): Ze kan het heel goed vinden met mr. Rob Jetten (D’66), die de juiste assets blijkt te hebben om ‘Minister van Energie’ te gaan worden. Het ziet er dus allemaal goed uit. Dilan Yeşilgöz-Zegerius in haar eigen woorden:

‘Ik ga kijken hoe klantvriendelijk het klimaatakkoord straks is.’

Dat zal geen uitgebreid onderzoek vergen.

***