Steven Schuurman. Schermafbeelding.

Van een onzer correspondenten.

De Nederlandse miljardair Steven Schuurman, rijk geworden door bedrijven op het gebied van data-analyse, doneert anderhalf miljoen dollar aan twee jeugdklimaatgroepen: Fridays for Future en Earth Uprising. De eerste actie komt voort uit de spontane schoolstakingsacties, aangezet door klimaatactiviste Greta Thunberg.

De gulle gift kan twee van deze klimaatgroepen helpen om zich om te vormen tot meer professionele organisaties met toegewijd, betaald personeel, huisvesting en middelen voor politieke strategieën. Tot nu toe moesten Fridays for Future en Earth Uprising het vooral hebben netwerken van vrijwilligers.

Schuurman:

‘Ik denk dat ze in een geweldige positie verkeren om in principe de juiste drukpunten te creëren om verandering te bespoedigen.’

De miljardair wil zijn middelen en expertise inzetten voor goede doelen. Bij de laatste verkiezingscampagne voor de Tweede Kamer ontvingen D66 en Partij voor de Dieren van miljardair Steven Schuurman respectievelijk een miljoen euro en drie ton, en doneerde hij ruim een miljoen aan de Groene Partij in Duitsland. Ook maakt hij deel uit van het bestuur van het Fonds Rijks Museum.

Schuurman, die onlangs intekende op de Giving Pledge van Bill Gates en Warren Buffett, wat hem verplicht een deel van zijn fortuin weg te geven via filantropie, ziet de klimaatbeweging van jongeren als een unieke manier om druk uit te oefenen op beleidsmakers.

De tech-ondernemer wil organisaties in staat te stellen meer mensen uit ontwikkelingslanden, waar de vermeende klimaatverandering het hardst om zich heen grijpt, naar de VN-klimaattoppen te brengen. Ook bij de COP 26 top in Glasgow betaalde hij de tickets voor een actiegroep uit Mexico. Een activiste, zeer ingenomen met de donatie, vertelde:

‘De kracht van door jongeren geleide groepen is dat ze de frustratie en hopeloosheid kunnen kanaliseren die zoveel jonge mensen voelen over klimaatverandering.’ (Bron: Axios)

Ondanks de bij jongeren gemeten zorg over het klimaat lijkt het activisme toch te tanen. Op de tegenvallende klimaatdemonstratie op 6 november j.l. in Amsterdam kwamen heel veel jongeren niet opdagen.

***