Auteur: Vijay Jayaraj

Het is iets meer dan een maand geleden dat de klimaatbijeenkomst in Glasgow plaatsvond, maar ondanks beloften van een vermindering van de productie van fossiel brandstoffen, is het wereldwijde verbruik daarvan snel toegenomen.

Zo annuleerde de Amerikaanse president Joe Biden binnenlandse olieprojecten en beloofde hij te stoppen met de financiering van internationale projecten voor fossiele brandstoffen. Maar toen de brandstofprijzen stegen, reageerde Biden op zijn zelf opgewekte energieonzekerheid door 50 miljoen vaten oliereserves vrij te maken en riep hij zelfs op tot een verhoging van de binnenlandse olieproductie.

Binnen een tijdsbestek van een paar maanden veranderde de Amerikaanse president van klimaatredder in klimaatschurk. Hoewel velen zijn acties misschien classificeren als tijdelijke oplossingen (voor een niet-bestaand probleem), doorziet de rest van de wereld het vernis van klimaatpolitiek en de hypocrisie die daarmee is verbonden.

Het klimaatindustrieel complex kan niets doen aan de situatie in de VS of andere delen van de wereld. In Azië neemt de productie van fossiele brandstoffen zelfs toe.

India en China verhogen kolenproductie

Toen klimaat-doemdenkers elkaar in november in Glasgow ontmoetten voor de jaarlijkse VN-bijeenkomst, promootten Aziatische politieke leiders beleid gericht op het verhogen van de productie van fossiele brandstoffen – grotendeels vanwege de lessen die zijn getrokken uit de acute steenkooltekorten in India en China eerder dit jaar.

De Indiase regering heeft meer kolenmijnen geopend en heeft via veilingen nieuwe mijnen toegewezen aan particuliere spelers. De Indiase minister van Kolen heeft de kolenproductietak van de regering, Coal India Limited, gevraagd om tegen 2024 een jaarlijkse doelstelling van 1 miljard ton te halen.

Ondertussen neemt China soortgelijke maatregelen om zijn steenkoolvoorziening veilig te stellen. De steenkoolproductie voor november bereikte recordhoogten toen Peking zich inspande om voldoende brandstof te leveren om aan de winterbehoeften te voldoen. Oktober 2021 was getuige van de hoogste maandelijkse productie sinds maart 2015. In totaal waren de eerste 11 maanden van dit jaar goed voor 3,67 miljard ton steenkool, 4,2% meer dan in 2020.

Hoewel India en China het recente tekort aan steenkoolreserves hebben weten te overwinnen, moet de binnenlandse productie worden aangevuld met invoer. Daardoor blijft de prijs van steenkool uit Australië en Indonesië hoog. Aangezien de Omicron-variant naar verwachting slechts een minimale impact op de economie zal hebben, kunnen we tot 2022 een aanhoudende vraag naar steenkool verwachten.

Oliefutures op een hoogtepunt en India verzilvert import

India wil ook graag zijn oliebronnen veiligstellen, aangezien de OPEC een grote wereldwijde vraag in 2022 heeft voorspeld. Olie uit Saoedi-Arabië, Koeweit en Irak werd in grote hoeveelheden gekocht door Aziatische landen.

De Indiase minister van Petroleum en Aardgas meldde dat het land tegen 2025 “enorme extra gebieden voor olie-exploratie en -productie” zou verwerven. “Wat de regering van India betreft, gaan we het gaspedaal in op het gebied van exploratie en productie op een zeer grote manier”, zei de minister in november.

Een bedrijf in de VAE, dat eigendom is van de rijkste man van India, is klaar om in december ruwe olie, aardolie en petrochemische producten te importeren. De grote staatsoliebedrijven en raffinaderijen van het land hebben de bevoorrading voor de eerste helft van 2022 al veiliggesteld.

De gasprijzen bij tankstations bleven het hele jaar door hoog in India. Echter, de federale overheid greep in door miljoenen vaten olie vrij te maken uit strategische reserves, de prijzen zijn drastisch gedaald. Ondertussen heeft de minister van Luchtvaart van het land een open oproep gedaan aan staten om de vliegtuigbrandstofprijzen te verlagen om “het luchtverkeer te stimuleren”.

Dus als iemand denkt dat fossiele brandstoffen tot het verleden behoren, moet hij/zij nog een keer nadenken. De 2,6 miljard mensen in India en China zullen tot 2070 fossiele brandstoffen blijven gebruiken als hun primaire energiebron. Zelfs de meest geavanceerde Europese en Scandinavische landen zijn getuige van een heropleving van de fossiele brandstofsector.

Het is alsof de antifossiele klimaatconferentie dit jaar nooit heeft plaatsgevonden. Alsof beloften om een einde te maken aan fossiele brandstoffen niets anders zijn dan dampen van de wierook op het altaar van de klimaatkerk – maar die geen enkele invloed hebben op de onontkoombare energierealiteit.

***

Vijay Jayaraj.

Over de auteur

Vijay Jayaraj is een onderzoeksmedewerker bij de CO2 Coalition, Arlington, Virginia, en heeft een masterdiploma in milieuwetenschappen van de Universiteit van East Anglia, Engeland. Hij woont in Bengaluru, India.

Dit commentaar werd voor het eerst gepubliceerd op 11 januari 2022 bij Real Clear Energy.

***

Bron CO2 Coalitie hier.