Paul Rosenmöller. Foto: Shutterstock.

De zondagse beschouwing van Jan van Friesland.

Eerder deze maand werden drie klimaatbevlogen pensioenfondsen in New York City voor de rechter gebracht omdat voor miljarden dollars aan activa uit fossiele brandstoffen van de hand zijn gedaan. Klagers stellen inmiddels dat het ‘een misplaatst en ineffectief gebaar is om via de pensioenen de klimaatverandering aan te pakken’. Bij beleggingen is er de plicht om voorzichtig te handelen bij het nemen van beleggings-beslissingen. De toezichthouder in New York had actief druk uitgeoefend op vermogensbeheerders om meer te doen om de klimaatverandering aan te pakken.

De eisers, waaronder een metrobestuurder, een leraar en een ergotherapeut, eisen nu een financiële schadevergoeding veroorzaakt door de modieuze desinvesteringsacties.

Het ABP zou zich ook achter de oren moeten krabben met haar klimaatgepronk.

De politie en brandweerfondsen weerstonden de sociale druk om verder weg te zakken in de groene beleggingsprut. Als klimaatrealisten ook eens Schadenfreude mogen hebben – het zijn ook mensen – dan is hier het moment van plezier: de aandelen olie en gas (S&P 500-energiesector) stegen juist vorig jaar enorm met 58%. Veelzeggend is het statement van de pensioenbeheerder van New Yorkse politieagenten in The Wallstreet Journal:

‘Het belegde geld behoort tot de nog actieve en gepensioneerde politiemannen die recht hebben op hun pensioen door werk en opoffering. Onze eigen mening over sociale en politieke onderwerpen kan geen deel uitmaken van beleggingsbeleid. Dat geldt ook voor de gekozen ‘officials’ in de raad van bestuur.’

Jan van Friesland.

Het ABP zou zich ook achter de oren moeten krabben met haar klimaatgepronk. Zeker met de benoeming van klimaatcrisis-aanjager Paul Rosenmöller in de Raad van Bestuur. Hij is prominent GroenLinkser en invloedrijk Senator. De vorige verkiezingen om Rosenmöller in de Senaat te krijgen waren volgens GroenLinks ‘klimaatverkiezingen’.

Iemand met zo’n hoog politiek actief profiel hoort helemaal niet in de boardroom van het ABP thuis. Eenmaal op het pluche in de Eerste Kamer, moest en zou deze ‘knokker voor duurzaam’ een plek krijgen op een van de belangrijkste posten in Nederland.

Wie o wie pakt de bezem om deze stal flink schoon te schrobben?

***

Bronnen o.a. hier en hier.

***