Noord-Amerikaanse hittegolven recordhitteniveaus uit verschillende delen van de Verenigde Staten stammen eigenlijk uit de jaren dertigAuteur: Kalte Sonne (Duitsland).

Pffff
De hitte in het noordwesten van de VS en in het zuidwesten van Canada zorgt momenteel voor veel problemen voor de bewoners. Maar niet alleen daar, ook in dit land lijken sommigen last te hebben van deze hitte. Dit geldt ook voor Oliver Krischer van de Groenen, die Armin Laschet direct verantwoordelijk hield voor hittedoden in Noord-Amerika, maar daarna een beetje gas terug nam, maar in geen geval terugnam wat er was geschreven. Blijkbaar wist Krischer niet hoe hoog Canada’s aandeel in fossiele brandstoffen, vooral steenkool, is.

Bjørn Lomborg classificeert nu de ongelukkige hittedoden in USA Today en kijkt tegelijkertijd naar de sterfgevallen als gevolg van de kou. Even droevig, maar helaas veel groter in aantal. Deze sterfgevallen vinden echter nauwelijks weerklank in de media. Maar Lomborg beschrijft iets anders. Het is de evolutie van hittegolven in de VS. Op dit moment beginnen veel statistieken pas in 1960. Men slaat gewoon de tijd ervoor over, waardoor zeer belangrijke gegevens volledig worden weggelaten. In de jaren dertig hadden de Verenigde Staten veel meer dramatische hittegolven. Dat maakt de huidige situatie er niet beter op, maar het levert een scheef beeld op wanneer 70 jaar voor de statistieken verborgen blijven. De gegevens zijn afkomstig van de EPA, de Amerikaanse milieubeschermingsinstantie.

Noord-Amerikaanse hittegolven recordhitteniveaus uit verschillende delen van de Verenigde Staten stammen eigenlijk uit de jaren dertig

(Afbeelding: Screenshot Twitter)

Op een iets andere manier ziet de ontwikkeling uit 1900 – 2019 of de ontwikkeling uit 1960 er als volgt uit:

Noord-Amerikaanse hittegolven recordhitteniveaus uit verschillende delen van de Verenigde Staten stammen eigenlijk uit de jaren dertig

(Afbeelding: Screenshot Twitter)

Een blik in Wikipedia bevestigt de statistieken. Heel wat van de recordhitteniveaus uit verschillende delen van de Verenigde Staten stammen eigenlijk uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Lomborg houdt zich niet bezig met het relativeren van de doden van de huidige hittegolf.

Maar het blijft belangrijk om dergelijke ontwikkelingen altijd in een groter verband te zien. We zagen iets soortgelijks begin 2020 toen grote bos- en bosbranden uitbraken in Australië. Ook toen werd meteen gezegd dat zoiets nog nooit eerder was gebeurd, wat in het geval niet waar was. Roy Spencer van de University of Huntsville Alabama classificeerde het destijds en de cijfers lieten een iets ander beeld zien als het ging om het verbrande gebied. In 1974/75 was de wereld echter nog niet zo genetwerkt als nu. Wie weet welke berichten anders via de sociale netwerken zouden zijn binnengekomen?

Noord-Amerikaanse hittegolven recordhitteniveaus uit verschillende delen van de Verenigde Staten stammen eigenlijk uit de jaren dertig

(Afbeelding: Screenshot website drroyspencer.com)

En er is nog iets belangrijks. Systemen op aarde hebben de neiging om elkaar in evenwicht te houden. Dus als het op sommige plekken warmer is dan gemiddeld, dan zijn er bijna altijd gebieden waar het precies andersom is. Ventusky heeft onlangs een overzicht van temperatuurafwijkingen toegevoegd. Je kunt heel goed zien dat delen van Noord-Amerika benedengemiddelde temperaturen hebben, namelijk alles wat blauw van kleur is. De oostkust van de VS kent momenteel historisch lage temperaturen in juli, met dagelijkse maximumtemperaturen van 16 graden Celsius.

Noord-Amerikaanse hittegolven recordhitteniveaus uit verschillende delen van de Verenigde Staten stammen eigenlijk uit de jaren dertig

(Afbeelding: Screenshot Ventusky)

Het noordwesten van Groenland is er daar één van. Dit leidt tot een ongebruikelijke situatie wanneer het ijs smelt, wat normaal gesproken nu in volle gang zou moeten zijn, zoals blijkt uit de gemiddelde waarde-analyse van Polarportal.dk. Eind juni 2021 en begin juli 2021 wordt zelfs ijsmassa (surface mass balance, SMB) gevormd.

Noord-Amerikaanse hittegolven recordhitteniveaus uit verschillende delen van de Verenigde Staten stammen eigenlijk uit de jaren dertig

(Afbeelding: Screenshot Polarportal.dk)

Wie vermoedt dat de afwijking ten opzichte van de wereld momenteel plus 0,2 graden Celsius is ten opzichte van de periode 1979-2000, zoals Climatereanalyzer op 2 juli 2021 laat zien?

Noord-Amerikaanse hittegolven recordhitteniveaus uit verschillende delen van de Verenigde Staten stammen eigenlijk uit de jaren dertig

(Figuur: Screenshot Climatereanalyer.org)

Ook de Amerikaanse meteoroloog Ryan Maue vergelijkt de mondiale temperaturen op zijn website. Het komt voor juni 2021 op een anomalie van 0,18 graden Celsius ten opzichte van de periode 1991-2020. Dus bij hem staat de planeet ook niet in brand.

Noord-Amerikaanse hittegolven recordhitteniveaus uit verschillende delen van de Verenigde Staten stammen eigenlijk uit de jaren dertig

(Afbeelding: Screenshot Climatlas.com)

Bron hier.

***