De Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) voorspelt dat de energieproductie uit hernieuwbare energiebronnen

Auteur: Benny Peiser.

Vertaling: Martien de Wit.

Benny Peiser, directeur van de Global Warming Policy Foundation, gaf een lezing voor het Irish Climate Science Forum en CLINTEL. Zijn online presentatie was getiteld: Is er na COP26, met een dreigende energiecrisis, een realistisch alternatief voor Net Zero?* Het GWPF heeft onlangs de naam van hun campagne-afdeling veranderd in ‘Net Zero Watch’. Het was dus niet verwonderlijk dat de focus van zijn toespraak lag op de obsessie die de huidige westerse leiders, zoals Biden en Johnson, hebben met Net Zero.

De reden van deze obsessie is de 1,5 graden-doelstelling die nu centraal stond op de COP26-conferentie in Glasgow. Vergeet niet dat landen in 2015 in Parijs overeenkwamen dat ze zouden proberen onder de 2 graden Celsius te blijven ten opzichte van het pre-industriële tijdperk en bij voorkeur zelfs onder de 1,5 graad. Het IPCC publiceerde vervolgens in 2018 een speciaal rapport over deze 1,5 graad-drempel. In dit rapport berekenden zij het resterende koolstofbudget om onder de 1,5 en 2 graden te blijven. Sindsdien spelen deze koolstofbudgetten een sleutelrol in de internationale klimaatonderhandelingen. Je krijgt berichten als “we hebben nog maar 12 jaar om de planeet te redden”.

In de praktijk betekent onder de 1,5°C blijven voor de hele wereld Net Zero in 2050. Peiser toonde met grafieken uit het recente verleden en projecties van het EIA aan, dat dergelijke ambitieuze doelstellingen totaal onrealistisch zijn.

De Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) voorspelt dat de energieproductie uit hernieuwbare energiebronnen

Bovenaan wat nodig is (volgens modellen) om onder bepaalde streefcijfers te blijven.

Onder prognoses van de EIA. Uit de presentatie van Benny Peiser.

De Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) voorspelt dat de energieproductie uit hernieuwbare energiebronnen de komende decennia zal toenemen, maar dat ook de bijdragen van kolen, olie en gas zullen toenemen. Peiser noemde een snelle overgang naar Net Zero totaal onrealistisch en een “utopische verandering”. Hij herinnerde ons er echter aan dat groepen als Exctinction Rebellion echt schijnen te geloven dat we zullen uitsterven als we de magische grens van 1,5 °C overschrijden. Hij toonde een google-zoekterm voor ‘klimaatnoodsituatie’ die aangeeft dat de term vrij snel opdook in 2019 toen regeringen over de hele wereld deze ‘klimaatnoodsituatie’ aankondigden. We leven in een tijdperk van klimaathysterie.

Boris Johnson en Joe Biden wilden dat landen de geleidelijke afschaffing van steenkool helemaal zouden versnellen. Tijdens de conferentie moesten ze de formulering echter afzwakken totdat er aan het eind een betekenisloze belofte van landen als India en China overbleef. Peiser toonde de verschillende formuleringen.

De Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) voorspelt dat de energieproductie uit hernieuwbare energiebronnen

Letterlijk enkele minuten voor het sluiten van de conferentie dwong China de westerse landen de verklaring af te zwakken tot de “geleidelijke stopzetting” van steenkoolenergie (wat dat ook moge betekenen) en zelfs als voorwaarde te stellen dat “gerichte steun” wordt verleend, wat in de praktijk betekent dat India een biljoen dollar vraagt als het Westen echt wil dat India snel met steenkool stopt. Dus zoals de sceptici voorspelden, eindigde de conferentie in een enorme deceptie. De doelstellingen zijn niet bindend en blijven afhankelijk van een enorme overdracht van rijkdom.

Aandachtspuntencyclus

We gaan een nieuwe fase van het klimaatdebat in. Benny Peiser directeur van de Global Warming Policy Foundation Irish Climate Science Forum

Peiser noemde deze grafiek uit 1972, die gaat over de aandachtscyclus, de belangrijkste grafiek van zijn presentatie. Volgens hem zijn we – althans in het VK – net fase 3 van deze cyclus ingegaan, waarin de mensen zich de kosten van het beleid beginnen te realiseren. In fase 1 proberen wetenschappers de kwestie op de agenda te krijgen. Dat was van de jaren vijftig tot de jaren tachtig. Sinds de start van het IPCC bevinden we ons in fase 2, waarin sprake is van ‘gealarmeerde ontdekking en euforisch enthousiasme’. De media helpen veel om de zaak op te kloppen. Peiser vertelde dat in deze fase de publieke discussie alleen over de wetenschap gaat (is het echt CO2? Is het echt slecht?) wat leidt tot ‘de wetenschap is klaar’ en ‘we moeten iets doen’. Door de politiek werd de mensen verteld dat klimaatbeleid het klimaat en het milieu zal verbeteren en tegelijkertijd de economie ten goede zal komen (groene banen).

We gaan een nieuwe fase van het klimaatdebat in. Benny Peiser directeur van de Global Warming Policy Foundation Irish Climate Science ForumNu echter het mitigatiebeleid wordt uitgevoerd, beginnen de mensen het in hun portemonnee te voelen. En dat doet pijn. In Engeland zullen deze winter, vooral als het koud wordt, veel mensen letterlijk in het donker en in de kou in hun huis zitten, niet in staat om de rekeningen te betalen. Mensen beginnen zich te realiseren dat klimaatbeleid hen armer maakt en ze kou laat lijden. Peiser ziet een nieuwe beweging opkomen, waaronder tientallen parlementsleden die de kosten van het naar Net Zero gaan onder de loep willen nemen. Peiser merkt ook dat hij veel meer door de media wordt benaderd dan een paar jaar geleden. De media pikken het op, ze moeten wel.

Hoe lang de derde fase van de aandachtscyclus zal duren, valt niet te voorspellen. Het zou zeker nog tien jaar kunnen duren. Sceptici die hopen op een plotselinge verandering in de stemming rond klimaatverandering zullen dus geduld moeten hebben.

Peiser’s focus zal met Net Zero Watch en de GWPF de komende jaren hetzelfde blijven. “Laten zien dat er echt geen klimaatcrisis is en dat er ruim de tijd is voor een langzame decarbonisatie, eerst richting gas en later richting nucleair in combinatie met adaptatie.” Onlangs publiceerden zij een artikel waarin deze meer realistische klimaataanpak wordt gedocumenteerd.

We gaan een nieuwe fase van het klimaatdebat in. Benny Peiser directeur van de Global Warming Policy Foundation Irish Climate Science ForumPeiser is bekend geworden door zijn CCnet-nieuwsbrief, die hij sinds 1997 maakt. Zijn huidige nieuwsbrief (meerdere keren per week) is nog steeds een must om te volgen als u op de hoogte wilt blijven van het nieuws over klimaatverandering en klimaatbeleid. U kunt zich hier abonneren.

***

*Net Zero (netto nul) verwijst naar het evenwicht tussen de hoeveelheid geproduceerde broeikasgassen en de hoeveelheid die uit de atmosfeer wordt verwijderd. We bereiken netto nul als de hoeveelheid die we toevoegen niet meer is dan de hoeveelheid die we hebben bespaard.

***

Van het trollenfront

Wat doe je op 5 december om 06.00 uur ’s ochtends vroeg? Cadeautjes inpakken? Nee, je gaat reacties schrijven voor Climategate.nl.

Vier reacties! Onder vier verschillende namen: Anne, Peter 2, Karel en Gerrit.

Ik herhaal het maar weer eens: autisme is wijd verbreid onder klimaatbevlogenen en klimaat maakt meer kapot dan je lief is.

***