Waarom Elizabeth II afstand neemt van haar overleden echtgenoot op Glasgow-klimaattop Pa Windsor was een overtuigd klimaatscepticus

Prins Charles. Foto: Shutterstock.

Van onze COP 26-correspondent.

Oei, dat was een zeer onfortuinlijke misstap die Prins Charles maakte richting spreekgestoelte op de COP 26 top in Glasgow. Als de loop der gebeurtenissen een andere wending had genomen, was de prins lelijk op zijn neus terecht gekomen of had zich, met zwaaiende armen aan het spreekgestoelte geklampt.

Vergeef me dat ik als oorzaak van de struikelpartij even het uitgestrekte been zag van zijn overleden vader Philip, de hertog van Edinburgh. We zijn per slot van rekening in de magische wereld van Harry Potter, van The Crown. Mag het?

Pa Windsor was immers een overtuigd klimaatscepticus en nodigde wat graag klimaatrealisten uit op Buckingham Palace voor een lezing, zoals de wit bebaarde professor David Bellamy die door de BBC op een zijspoor was gezet, mainstream-medium getrouw.

Waarom Elizabeth II afstand neemt van haar overleden echtgenoot op Glasgow-klimaattop Pa Windsor was een overtuigd klimaatscepticus

David Bellamy.

De krasse hertog zou dus zeker niet gediend zijn van de halfzachte klimaatpraatjes van zijn oudste zoon op zo’n Glasgowtop. Wrang is nu dat zijn vrouw Elizabeth hem gisteren in een video eerde op dezelfde klimaattop als iemand die veel tegen de milieuvervuiling had gedaan.

Geweldig! De koningin was voor de videoboodschap geheel in het groen gekleed en zo werd maar al te goed zichtbaar dat zij het verlengstuk was van tekstschrijverij en politieke framing. Ze verzweeg gewoonweg de gepassioneerde klimaatscepticus in haar overleden held. De ingehouden kokende woede die hij tentoon kon spreiden als ze samen, liggend in bed, elkaar toebijtend naar het plafond keken om wereldvraagstukken te overdenken.

Zorgelijker voor de beweging van het klimaatrealisme is dat zij, doordesemd met de sacrale erfelijkheid van de monarchie, dit verdoezel-DNA ook nog ziet overgaan op haar zoon Charles en kleinzoon William. Sommigen heten het klimaat te ontkennen, Elisabeth II ontkent gewoonweg haar voormalige man. Iemand van de hofhouding hoorde gisteren dan ook een heuse vloek in de koninklijke grafkelder van St. George Chapel.

***

Uit de oude doos

Prins Charles speelt voor weerman

10 mei 2012 17:55Laatste update: 10 mei 2012 19:51

LONDEN – Nietsvermoedende televisiekijkers in Schotland zagen donderdag ineens prins Charles optreden als presentator van het weerbericht.

Hij bezocht met zijn vrouw Camilla de tv-studio’s van de BBC in Glasgow. Tv-makers hadden voor de lol een weerberichtscript voor de kroonprins geschreven, die Charles voorlas.

Helaas had de prins slecht nieuws voor de tv-kijkers. Het beloofde nat, koud en winderig te worden in Schotland. ”Godzijdank is het geen feestdag”, zei Charles met een lach, wellicht in een poging de Schotten op te vrolijken.

De BBC zond het koninklijke weerbericht ook uit op de landelijke televisie.

Regen, regen, regen.

***